New York jaagt op illegale Airbnb-hotels

New York is de wildgroei aan illegale hotels via Airbnb zat en wil deze heel graag opsporen en aanpakken. Zo heeft de procureur-generaal van new York via de rechtbank Airbnb vriendelijk verzocht om informatie vrij te geven over aan aantal van zijn verhuurders. Het vermoeden bestaat namelijk dat een aantal verhuurders hotels runt via Airbnb. Dit meldt Businessinsider.com op basis van ingediende documenten.

New York zou vooral op zoek zijn naar mensen die meerdere locaties aanbieden via Airbnb. Het gaat dan vooral om eigenaren die tussen de 15 en 140 (140 locaties, je zal het maar allemaal moeten controleren) locaties verhuren via Airbnb. Die verhuurders proberen namelijk alleen expliciet geld te verdienen via Airbnb, waardoor ze geen vergunningen hoeven aan te vragen. Ook voldoen de eigenaren vaak niet aan de eisen voor brandveiligheid, wat weer een gevaar kan opleveren voor de gast. Ook komen er steeds meer klachten van huisbazen binnen over overlast bij de verhuurde appartementen.

Uit de documenten komt naar voren dat New York de organisatie niet wil verbieden. Wel wil New York graag belasting innen van Airnbnb. Airbnb heeft onlangs nog aangeboden om 21 miljoen dollar aan belasting te betalen, maar een wet maakte dat onmogelijk.

Hotel Association, een organisatie van hotels en hoteliers in New York, is fel tegen het plan van Airbnb om belasting te betalen, dit omdat de verhuurders van appartementen zich niet aan de eisen houden en niet de gastvrijheid uitstralen die de gewone hotels wel hebben. Mocht het zo zijn dat er een wet komt die Airbnb dwingt om belasting te betalen, dan zullen de hotels in verzet komen. Opmerkelijk, want een paar maanden geleden klaagden de hoteliers nog dat Airbnb wel belasting moest betalen, omdat dit anders een verlies aan inkomsten voor de stad zou betekenen.

San Francisco is al wat verder met de regelgeving. Zo wil de stad dat Airbnb een registratiesysteem opzet en zal de organisatie belasting aan de overheid gaan betalen.

Airbnb is een online marktplaats voor het tijdelijk verhuren van woonruimte. De dienst haalde deze week nog 350 miljoen euro aan investeringen op, waardoor het bedrijf op een waarde wordt geschat van 7,2 miljard euro. In Amsterdam werd Airbnb tijdelijk verboden, maar dat verbod is inmiddels al weer opgeheven.

Lees ook:Verhuurders Airbnb in Amsterdam houden zich niet aan de regels
Lees ook:Half miljoen euro voor bestrijden illegale Amsterdamse hotels
Lees ook:Amsterdamse hotels zijn tegen verbod op Airbnb
Lees ook:Airbnb gaat toeristenbelasting in Amsterdam heffen
Lees ook:Luxehotels Parijs niet blij met Airbnb

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>