Zo creëer je de leukste menukaarten: 8 tips

Ergens een hapje eten begint bij de menukaart. Even een blik op de kaart werpen voordat je naar binnen stapt of een reservering maakt. De menukaart is als een eerste ontmoeting, dus die kan maar beter niet tegenvallen. Belangrijk is dat niet alleen de gerechten in de smaak vallen, maar dat ook de presentatiewijze en de huisstijl bij de wensen van de klant aansluiten. Om te zorgen dat de eerste kennismaking niet tegenvalt hieronder enkele tips voor menukaarten drukken.

  1. Gevouwen, ongevouwen, geniet met spiraalbinding of staand. Kies de vorm die het beste bij je restaurant of hotel past en aansluit bij het aantal gerechten dat je aanbiedt.
  2. Vierkant, rechthoekig, compact of juist een kaart van formaat; ook met afmeting en vorm kun je je als restaurant onderscheiden. Denk hierbij goed na over wat voor type klant (jong/oud) met de menukaart om moet gaan.
  3. Kies voor een duidelijk lettertype, dat aansluit bij de huisstijl van het restaurant. Wordt het klassiek, strak of juist een lettertype dat inspeelt op de huidige trends in tijdschriftenland?
  4. Voeg foto’s of illustraties toe om het geheel op te leuken en aan te kleden. Zo geef je de klant een indruk van wat hij/zij kan verwachten en ziet een menukaart er meteen een stuk gezelliger uit.
  5. Wees niet bang om kleur te gebruiken. Een Italiaanse keuken mag juist speels omgaan met de zo bekende tricolore kleuren. Zo lang alles maar goed leesbaar blijft en niet te veel afleidt.
  6. Wees selectief. De klant heeft liever tien hele goede gerechten dan vijfendertig extra menu’s, die zelden besteld worden. Maak de keuze gemakkelijk en zorg dat de menukaart enkel een gevarieerd maar compact aanbod van topgerechten bevat.
  7. Vermijd eurotekens, maar geef wel prijzen weer. De klant wil uiteraard weten hoeveel hij/zij kwijt is, maar zorg dat de bedragen subtiel worden vermeld en niet afschrikken.
  8. Verras met leuke gerechtnamen en grappige woordspelingen, bij voorkeur aansluitend bij de naam van het hotel/restaurant, de streek/omgeving of de keuken in kwestie.

Geen reacties // Reageer