Binnenkijken bij… Alibi Hostel Leeuwarden

alibi

Donderdag opent het Alibi Hostel, het eerste hostel van Leeuwarden, de deuren. Ik mocht afgelopen vrijdag alvast een kijkje nemen in dit bijzondere hostel.

Het Alibi Hostel zit op een bijzondere locatie. Het hostel zit namelijk op de 1e en 2 verdieping van de Blokhuispoort. De Blokhuispoort is de oude gevangenis van Leeuwarden en heeft een rijke geschiedenis. Zo is de hele gevangenis bevrijd in de 2e Wereldoorlog en mocht topcrimineel Klaas Bruinsma ook in dit pand overnachten. En ook jij kan dus in een cel overnachten, gecellig!

In 2007 sloot de gevangenis de deuren. Daarna namen kleine, creatieve bedrijven het pand over en zaten elk bedrijfje in een omgebouwde cel. Daarnaast werden er rondleidingen gegeven en kon je een hapje eten in restaurant de Bak. De eigenaar van het pand, Boei, begon 2 jaar geleden met een grote verbouwing en waren, naast de bedrijven, op zoek naar iets nieuws wat zich in het enorme pand kon vestigen.

Vrienden Marieke, Jurrien, Peter & Sjors waren al een tijdje bezig met een plan om een hostel in Leeuwarden te vestigen. Ze hadden namelijk ontdekt dat er helemaal geen hostel in Leeuwarden was en dat terwijl er wel veel backpackers in de stad verblijven. De vrienden begonnen de plannen uit te werken en lieten het plan lezen aan de organisatie. Boei was enthousiast en de gemeente ook. De plannen konden doorgaan.DSC00448 (150x113)

De vrienden zijn het afgelopen jaar druk bezig geweest om de bovenste 2 verdiepingen om te toveren tot hostel. Afgelopen vrijdag waren de vrienden nog druk bezig met de laatste puntjes op de i. De verf was nog maar net droog, de lift geïnstalleerd en de slaapzaal was bijna klaar voor gebruik. Het is een bijzondere locatie, het gevoel dat je in een gevangenis zit is gelukkig niet verloren gegaan.

De cellen zijn omgetoverd tot slaapcellen en zijn van alle gemakken voorzien. De cellen zijn geschikt voor 2 of 4 personen en zijn voorzien van stopcontacten, lampje en handig kluisje. Op de kamer heb je ook een klein bureau. Je hebt tralies voor je ramen en je kijkt uit over de stad, het pand of een binnenplaats, waar vroeger de gevangenen mochten luchten. Douche en wc zitten in een aparte cel. Ook mindervalide personen zijn welkom. Er is een mindervalide cel gemaakt. welke direct aan de lift grenst. De kamer beschikt over een mindervalide badkamer, inclusief verlaagde wastafel.

DSC00452 (150x113)Voor groepen is het mogelijk om in de slaapzaal te overnachten. Het ontwerp van de slaapzaal is zeer bijzonder. Het zijn namelijk houten kooien op elkaar gestapeld. De kooi, met matras uiteraard, is groot genoeg voor 1 persoon en het is mogelijk om deze af te sluiten met een gordijn, zodat je toch nog een beetje privacy hebt. In elke kooi zit een nachtlampje en stopcontact en in de toekomst komt daar waarschijnlijk nog een plankje bij, waar bezoekers hun spullen in kunnen stoppen. De slaapzaal beschikt daarnaast ook nog over kluisjes. Overnachten kan al vanaf 20 euro.

De boom in

Mocht je niet in een cel willen slapen, dan kan je in het Alibi Hostel ook de boom in. Het hostel heeft de hotelkamerboompod de Uil van Hotel Post Plaza in Leeuwarden overgenomen. De boomhut staat op 300 meter van het hostel. De Hotelpod is een zelfstandige verblijfsruimte, vergelijkbaar met een hotelkamer. Het is uitstekend geïsoleerd en voorzien van een overdekte veranda, twin-beds, elektrische verwarming, sanitair (douche, wastafel, toilet) en een pantry. De hut is 4,5 meter breed, 6 meter lang en 3,5 meter hoog.

Naast de kamers, beschikt het hotel ook over een bar, waar de vrienden voor het ontbijt zorgen en af en toe ook lekkere hapjes in de eigen keuken maken. Zelf koken kan ook in de gedeelde keuken. Tegenover de bar, aan de andere kant van het gebouw, is een minibieb. Je kan boeken lenen, maar ook boeken meenemen of zelf boeken plaatsen.

Ontmoetingsplaats

Daarnaast is er een lounge en de vrienden hopen dat backpackers van allerlei nationaliteiten elkaar in de gemeenschappelijke ruimte ontmoeten, tips uitwisselen en met elkaar op stap gaan. En dat er veel buitenlanders naar deze bijzondere plek komen, is al zeker. De vrienden hebben al veel reserveringen mogen ontvangen van toeristen uit Nederland, China en Amerika. Hoe bijzonder is dat?

Alibi Hostel (Geopend vanaf 22 december)
Blokhuisplein 40, Leeuwarden

DSC00419 (100x75) DSC00427 (100x75) DSC00430 (100x75) DSC00431 (100x75) DSC00435 (100x75) DSC00436 (100x75) DSC00440 (100x75) DSC00454 (100x75) DSC00450 (100x75) DSC00449 (100x75)

Lees ook:Nieuw in Leeuwarden: Alibi Hostel
Lees ook:Plannen voor hostel in Blokhuispoort Leeuwarden
Lees ook:Nieuw in Leeuwarden: Hotelkamerboompod De Uil
Lees ook:Review: King’s Inn City Hostel (+ hotel) Alkmaar
Lees ook:Nieuw in Amsterdam: Hostel ClinkNoord

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>