KHN wil landelijke kliklijn voor illegale hotels

tulpenbed

De kliklijn waar Amsterdammers illegale hotels kunnen melden, is een groot succes. Zo’n groot succes zelfs dat Koninklijke Horeca Nederland (KHN) deze kliklijn landelijk wil invoeren.

KHN wil dat de Amsterdamse kliklijn tegen illegale hotels in heel Nederland wordt ingevoerd. De kliklijn werd speciaal gestart om illegale ‘hotels’ die overlast veroorzaken in Amsterdam, aan te pakken. Uit de resultaten blijkt dat er 81 meldingen zijn geweest, waardoor 2 woningen direct zijn gesloten, 63 huiszoekingen zijn gedaan en in 36 gevallen is een boete opgelegd van 13.500 euro. Daarom wil KHN dat deze kliklijn landelijk wordt uitgerold en de meldingsplicht wettelijk wordt vastgelegd.

Zes weken lang konden mensen van donderdag tot en met zondag bellen met de gemeente, waar een speciaal team klaarstond om op de melding af te gaan. In Amsterdam zijn er in totaal 81 adressen gemeld via de lijn en er werden 63 huiszoekingen gedaan. Ook zijn er in zes overlastbuurten flyers uitgedeeld. “Het was een kleine proef met een grote opbrengst, die inzichtelijk maakt wat er aan de hand is”, zegt voorzitter KHN, Robèr Willemsen tegen de NOS. Het toont volgens hem aan dat er een landelijke kliklijn moet komen. “Er is echt een noodzaak om dit veel uitgebreider en vaker te doen.”

KHN vindt dat als je op platformen zoals Airbnb staat, je ook bij de Kamer van Koophandel moet inschrijven. Robèr Willemsen: “Als je commercieel slapen, eten of recreatie aanbiedt, heb je je ook te houden aan de wet- en regelgeving die geldt voor ondernemers. Want een klein boetiekhotel met twee kamers of een klein eetcafé moet zich ook aan deze regels houden.”

Amsterdammers mogen hun woning tijdens vakanties verhuren, maar niet langer dan zestig dagen per jaar en niet aan meer dan vier personen. “Maar er is een aantal bedrijven die dit beroepsmatig doet en hele panden in de binnenstad hebben en daar accommodatie aanbieden”, aldus de voorzitter KHN Amsterdam Kees Teer op BNR.

Volgens Kees Teer is de illegale verhuur niet alleen in Amsterdam een probleem. “Bijvoorbeeld op de Waddeneilanden of andere toeristische gebieden hebben ondernemers last van Airbnb-aanbieders. Want het is duidelijk dat er een bepaalde behoefte is. Zeker in grote steden is de vraag groot en dan ontstaan dit soort initiatieven. Maar het loopt blijkbaar ook buiten de grote steden toch uit de hand.”

Lees ook:Amsterdammers mogen illegale hotels nu ook buiten kantooruren melden
Lees ook:Al 4 illegale hotels opgespoord dankzij kliklijn gemeente Amsterdam
Lees ook:27 illegale Amsterdamse hotel ontdekt door kliklijn
Lees ook:Gemeente Amsterdam start kliklijn illegale hotels
Lees ook:Zomer Hotline: Gemeente Amsterdam ontdekt 20 illegale hotels in juli

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>