Tip: Laat je paspoort niet zomaar kopiëren op vakantie!

De afgelopen jaren schreef ik al vaker over identiteitsfraude met je paspoort. Aangezien dit nog steeds een actueel probleem is, gaat deze tip weer op herhaling. Want voorkomen is natuurlijk beter dan genezen.

Het lijkt allemaal zo onschuldig, de receptioniste vraagt bij aankomst of ze even een kopietje van jouw paspoort kan maken. Maar zo onschuldig is dat niet. Want met dat ene simpele kopietje kunnen criminelen namelijk eenvoudig en snel je identiteit stelen. En dat wil je niet.

Fraude

Met de kopie van jouw gegevens kunnen andere personen bijvoorbeeld op jouw naam een lening aanvragen of een duur abonnement afsluiten. Gevolg is dat jij op vakantie zit, van niet weet en bij terugkomt liggen er een paar peperdure rekeningen op je te wachten. Betaal je die niet en kan je niet bewijzen dat jij niet degene bent die die dure abonnementen hebt afgesloten, dan krijg je te maken met een deurwaarder en dat wil niemand. Dat identiteitsfraude een groot probleem is, blijkt wel uit de cijfers: Jaarlijks zijn 600.000 Nederlanders de dupe van deze fraude.

Briefje

De Rijksoverheid adviseert paspoorten niet af te geven of te laten kopiëren door hotels, accommodatieverschaffers en campings. Accommodatieverschaffers mogen je paspoort wel inzien en het nummer noteren. Geef je paspoort niet af. De ANWB heeft na overleg met het ministerie van Buitenlandse Zaken een briefje opgesteld dat je kunt tonen als de accommodatieverschaffer afgifte van je paspoort vraagt. Het briefje is ook beschikbaar in het Duits, Frans, Italiaans, Spaans, Engels en Turks.

Camping Key Europe 

Als vervangend legitimatiebewijs op de camping kun je een Camping Key Europe, de kampeerkaart van de ANWB, aanschaffen. Op de kaart staan je paspoortgegevens en deze kun je, indien gewenst, achterlaten bij de receptie van de camping. Zo kun je jouw paspoort op zak houden en de camping toch voorzien van persoonlijke informatie die zij voor inschrijving nodig hebben.

Tips

Heb je geen Camping Key bij je? Het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft een aantal tips opgesteld voor als een hotel toch om een kopie vraagt. Ik zet ze hieronder even op een rij:

  • Schrijf groot op de kopie dat het een kopie is, de datum en voor wie de kopie is.
  • Streep je burgerservicenummer door. Hotels hebben dit nummer echt niet nodig.
  • Het burgerservicenummer staat ook in de strook onderaan, streep deze ook door.

Mocht een hotel toch vragen om een kopie, vraag dan waarom dit nodig is.
Ben je toch het slachtoffer geworden van identiteitsfraude, dat kun je op deze site melden: overheid.nl/identiteitsfraude

Lees ook:Tip: Laat je paspoort niet zomaar kopiëren op vakantie
Lees ook:Tip: Laat je paspoort niet zomaar kopiëren op vakantie
Lees ook:Reistip: Laat je paspoort niet zomaar kopiëren op vakantie!
Lees ook:Tip: Laat je paspoort niet zomaar kopiëren op vakantie
Lees ook:ANWB wil verbod op inleveren paspoort bij hotels

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>