Review: Hotel de Stokerij in Oudenburg (België)

stokerij

Ben je op zoek naar een kleinschalig hotel? Waar je niet met allerlei toeristen hutje mutje aan het zwembad ligt? En waar de eigenaar nog volop aandacht voor je heeft? Dan heb ik een hele leuke tip voor je.

Een aantal weken geleden was ik op uitnodiging van Hotelspecials op bezoek bij Hotel de Stokerij, een piepklein, maar zeer bijzonder hotel bij het Belgische Oudenburg, op 10 kilometer afstand van de populaire badplaats De Haan. Doordat ik eerst nog moet werken, vertrek ik pas laat. Ik verlaat bij Brugge de snelweg en kom langs allerlei lieve kleine plaatjes. Bij Oudenburg sla ik af, dwars door allerlei weilanden. En middenin deze weilanden staat Hotel De Stokerij. Ik sla af en kom eerst door een mooie haag van struiken.

Jan en Ik parkeer mijn auto en loop naar het hotel. De deur is al dicht, maar na een paar keer bellen doet de eigenaresse open. Haar naam is Ingrid, samen met Jan runt ze dit hotel. Ik krijg de sleutel, (hoera, weer geen sleutelkaart, maar een ouderwetse sleutel)  en ze verteld dat het diner klaar is en dat ik mij na het opfrissen in het kleine restaurant mag melden.

stokerij01 StokerijsleutelHet hotel beschikt over 8 kamers, elk met een compleet andere stijl, naam en inrichting. De eigenaar is een echte verzamelaar van antieke spullen en dat zie je overal in dit kleinschalige hotel. Overal hangen, liggen of staan bijzondere spullen. Zo staat er bijvoorbeeld een stokoude ketel bij de receptie. En elke kamer heeft weer een ander bijzonder verhaal. En daarnaast beschikt het hotel ook over sauna’s.

Antiek

En ook de kamers bestaan voor het grootste deel uit antiek en tweedehands opgeknapte spullen. De vloer van mijn kamer komt bijvoorbeeld uit een oude trein, erg bijzonder. 4 van de 8 kamers hebben daarnaast ook nog een jacuzzi. Naast de hotelkamers is het ook mogelijk om in de tuinkamer en in een oude pipowagen te overnachten. De kamers waren boven en via een krakende trap kwam ik boven.

Lip Honey hotelkamerstokerij4

Ik overnacht in de Lip Honey, een ruime kamer met een aparte badkamer. En deze badkamer heeft een enorme jacuzzi, groot genoeg voor 2 personen. De slaapkamer is één groot hemels hemelbed, met daarnaast een tafel, stoelen en kast met ingebouwde tv. Ook in deze kamer staan een aantal oude, antieke spullen met een verhaal. Zo staat er een enorm altaar in de hoek, met de bijbel opengeslagen. Daarnaast beschikt de kamers over airco, tv en hangt er ook overal sfeerverlichting, die je makkelijk vanuit je bed kan bedienen. En om de kamer helemaal sfeervol te maken, liggen er overal kaarsjes en kan je wierook branden. Maar aangezien ik nogal onhandig ben met vuur, doe ik deze maar niet aan.

Stokerij07Restaurant

Ik ga weer naar beneden, loop door een grote tv-kamer met allerlei meubels en weer allemaal oude antieke spullen en kom in de tuin uit. Ingrid staat in een soort van ontbijtkeuken en vraagt wat ik wil drinken. Alle bloemen staan in bloei en aan het einde van de grasveld is het kleine restaurant. Het is inmiddels al kwart over 8, het kleine restaurant zit vol met nog 3 andere Franse stellen en ze zijn nog niet aan het eten. Ingrid legt uit dat ze op mij gewacht hebben, voordat Jan met de 1e gang gaat beginnen. Jeetje, wat aardig en gastvrij!

Jan werkt elke dag weer met een ander menu, er is dus geen kaart, en wij mogen allemaal meegenieten. De keuken is namelijk open en aangezien het restaurant niet zo groot is, zitten we allemaal bovenop het eten. Het eten word met veel liefde gemaakt en dat proef ik. Ingrid legt uit dat ze eerst een groot restaurant hadden, maar na zoveel jaar wel klaar waren met grote partijen, hard werken en weinig vrije tijd.

Stokerij03Ingrid wilde graag iets kleins runnen en vooral iets leuks en intiem, waar beide nog echt aandacht voor de gast kunnen en mogen hebben. En Jan wilde graag met passie voor een klein gezelschap koken. Een aantal jaren geleden kwam dit pand op de markt, ze bouwden hem om tot hotel en runnen dit hotel met zijn tweetjes, met af en toe een schoonmaker voor de kamers.

Jan legt ondertussen in het Frans uit wat hij aan het maken is, gelukkig kan ik een beetje Frans, maar Ingrid is er gelukkig voor de vertaling. Vandaag is het een vismenu van 3 gangen en het is heerlijk. Ondertussen geeft Jan een workshop Mousseline maken. Kleine bedrijven kunnen hier namelijk ook workshops volgen. Na een uurtje is het eten weer klaar, het was overheerlijk.

Ik besluit om, nu het nog niet donker is, nog even de omgeving te bekijken. Ik loop weer door de haag en loop een eindje richting Oudenburg, maar dat is een paar kilometer verder. Om mij heen overal weilanden. Ik hoor alleen de vogels, heerlijk wat een rust. Rond half 11 kom ik weer terug en ik zit nog even met Ingrid buiten op het terras. Stokerij06

Ingrid legt uit dat er vooral Fransen naar het hotel komen, die een dagje Brugge of kust hebben gedaan. Ze komen vaak op de fiets en alle andere gasten liggen daarom al op bed. Voorheen kwamen er ook veel Amerikanen en Britten naar deze streek, maar door de aanslagen en de naderende Brexit komen er veel minder toeristen uit deze landen naar deze regio, echt zonde want het is juist zo mooi hier. Na nog even gekletst te hebben ga ik ook naar mijn kamer.

Ontbijt
Na een nachtje op dit heerlijke bed, ga ik naar beneden om te ontbijten in de ontbijtruimte. Ook hier weer veel oude, gebruikte meubels en spullen. Ingrid vraagt wat ik wil drinken, Jan vraagt hoe ik mijn eitje wil hebben. Ze leggen uit hoe het ontbijt werkt, dat de kazen van een regionale boerderij komen. En bij dit ontbijt is de keuze ook reuze. Ik mag zelf mijn eigen versgebakken brood snijden, er is yoghurt, de kaasjes zijn overheerlijk en er ligt daarnaast ook zalm en nog diverse andere vleeswaren. Ingrid snijdt ook de beenham zelf. Het is heerlijk.

Stokerij04Na het ontbijt vertrek ik weer even richting kamer. Ingrid legt nog wel uit dat ik tot 2 uur mag blijven, aangezien er weinig aankomsten zijn deze dag. Wat aardig. Ik ga nog naar Den Haan vandaag en vertrek rond 12 uur, na nog een leuk gesprek met zowel Ingrid als Jan. Dit hotel is wel een pareltje, zeker als je, net als ik, een liefhebber bent van kleinschalig hotels met een verhaal. En de kust is vlakbij, dus het hotel is een prima uitvalsbasis.

Hotelspecials

Ik bezocht het hotel op uitnodiging van HotelSpecials, een boekingssite waar je bijzondere hotels in de Benelux, Oostenrijk, Frankrijk, Duitsland en Scandinavië kunt boeken, voor een mooie prijs. De site biedt unieke Specials aan, waarin je altijd iets extra’s krijgt bij je reservering, zoals bijvoorbeeld een ontbijt of een gratis nacht. HotelSpecials is daarnaast ook bekend van de Hotelweek. Een week waarin luxe, bijzondere hotels in Europa in de aanbieding gaan. Wanneer de volgende Week is, is nog niet bekend.

Hotel de Stokerij
Hoge Dijken 2, Oudenburg (België)

Benieuwd naar al mijn foto’s? Dat lees je binnenkort in mijn fotoblog!

Lees ook:Review: King’s Inn City Hostel (+ hotel) Alkmaar
Lees ook:Roomservice bestellen via iPad
Lees ook:Review & foto’s: Bed & Brochje Justjesoars
Lees ook:Bijzondere hotels: Overnachten in een zilvermijn
Lees ook:Bijzondere hotels: Overnachten in een zilvermijn

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>