Amsterdamse pandjesbazen misbruiken Airbnb

airbnb

Illegale hotels in Amsterdam, een groot probleem voor de gemeente, waar ik al vaker over heb geschreven. En nu blijkt dat diverse Amsterdamse pandjesbazen het hele jaar door appartementen aan toeristen verhuren via Airbnb. Hiermee lappen ze de regels voor verhuur en brandveiligheid aan hun laars en runnen dus in feite een illegaal hotel.

Onderzoek

Dat concludeert de Volkskrant op basis van een deel van de administratie van vastgoedbemiddelaar Living Capital, waar de krant over beschikt. Living Capital verhuurt in Amsterdam meer dan 800 bedden verspreid over 86 appartementen. Het bedrijf is meermalen beboet, ook zijn er panden dichtgetimmerd omdat er sprake was van een niet brandveilig, illegaal hotel.

Regels

Particulieren mogen hun huis nu 2 maanden per jaar aan toeristen verhuren, aan maximaal 4 personen. Maar regels zijn er om verbroken te worden en dat doen de Amsterdammers en dan met name de pandjesbazen, dan ook massaal. Maar Living Capital en zijn klanten trekken zich weinig aan van die regels.

De panden van Living Capitol staan het hele jaar door op sites als Booking.com en Airbnb en zijn zo een grote concurrent voor de gewone hotels. En waar de hotels zich aan allerlei strenge regels moet houden, hoeven deze panden dat niet. Airbnb controleert wel of de panden zich aan de regels voldoen, maar gaan niet alle hotels af.

IllegaalIllegaal

Ondertussen is de gemeente nog altijd bezig om illegale hotels op te sporen, te bezoeken en hard aan te pakken. In 2014 werden er in het centrum van Amsterdam 300 hotels geïnspecteerd. 66 daarvan, goed voor 260 bedden, moesten voorgoed de luiken sluiten. Er werden natuurlijk ook boetes uitgeschreven, totaal was dat € 132.000 die de gemeente kon bijschrijven. In de eerste 8 maanden van 2013 sloot de gemeente nog 120 illegale hotels. De controles zijn toen aangescherpt

Veiligheid

De illegale hotels komen aan het licht door administratief onderzoek, klachten van omwonenden of advertenties op internet. De eigenaren krijgen vaak een geldboete van ongeveer 12.000 euro per appartement. In de meeste gevallen voldoen de hotels niet aan de veiligheidsvoorschriften, zo is er vaak geen vluchtplan en zijn brandblussers spoorloos.

Bron: Volkskrant 

Lees ook:Airbnb schrapt Amsterdamse ‘illegale hotels’ uit bestand
Lees ook:Gemeente Amsterdam sluit 24 illegale hotels in 2015
Lees ook:Half miljoen euro voor bestrijden illegale Amsterdamse hotels
Lees ook:Airbnb gaat toeristenbelasting in Amsterdam heffen
Lees ook:Verhuurders Airbnb in Amsterdam houden zich niet aan de regels

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>