Unieke overeenkomst: Airbnb haalt illegale hotels Amsterdam van site

amsterdamm

Een mijlpaal voor Amsterdam in de strijd tegen illegale hotels. De gemeente heeft een overeenkomst met verhuursite Airbnb gesloten en dat is uniek in de wereld. Doel van deze overeenkomst is verantwoorde en duurzame vakantieverhuur te bevorderen en illegale hotels te bestrijden.

Amsterdam introduceerde als één van de eerste steden ter wereld een innovatief beleid voor toeristische verhuur van woningen dat er ook voor moet zorgen dat een woning een woning blijft. Onder de bestaande regels mogen Amsterdammers hun volledige huis maximaal 60 dagen per jaar verhuren. Hierover heeft Amsterdam in december 2014 al afspraken met Airbnb gemaakt.

De nieuwe afspraken moeten ervoor zorgen dat de gemeente illegale hotels beter kan aanpakken en dat het verhuren van woningen op een rustige, eerlijke en veilige manier gebeurt. De 2 partijen hebben vier prioriteiten vastgesteld voor vakantieverhuur in Amsterdam. De nieuwe overeenkomst gaat in op 1 januari 2017 en loopt tot en met 31 december 2018. De afspraken tussen Airbnb en Amsterdam zijn uniek in Europa en zijn een voorbeeld voor steden overal ter wereld.

Dit zijn de 4 prioriteiten

Automatische limieten tegen illegale hotels

Er komen nieuwe en geautomatiseerde limieten die ervoor helpen zorgen dat woningen in Amsterdam niet meer dan 60 dagen worden verhuurd, tenzij verhuurders bevestigen dat ze de juiste vergunningen hebben om hun huis langer te mogen verhuren.

Nieuwe instrumenten voor verantwoorde vakantieverhuur

Airbnb introduceert een nieuwe dagteller op het host dashboard, zodat verhuurders op een eenvoudige manier hun verhuuractiviteiten kunnen volgen. Ook gaat Airbnb haar neighbour tool promoten voor iedereen in Amsterdam die specifieke zorgen of klachten wil uiten over een verhuurde woning. Verder is het meldpunt voor overlast van illegale hotels vanaf het voorjaar van 2017 dagelijks open. Speciale interventieteams staan klaar om direct op pad te gaan na een melding. En we starten samen met Airbnb een campagne om de spelregels onder de aandacht te brengen.

Transparantie maatregelen voor Amsterdam

Airbnb zal informatie blijven delen over de effecten van vakantieverhuur. Ook werken zij, als daar op een geldige wijze om wordt verzocht, mee met het verstrekken van persoonlijke gegevens. Amsterdam zal jaarlijks meer informatie over handhavingsacties delen.

Verantwoorde vakantieverhuur naast Airbnb

Deze samenwerking tussen Airbnb en Amsterdam is uniek in de wereld. Amsterdam wil dit soort overeenkomsten ook graag sluiten met andere woningverhuur platforms.

Op dit moment staan er zo’n 13.849 huizen in Amsterdam te huur op Airbnb. Of de deal lukt, is nog maar de vraag. Volgens de NOS zijn meer dan de helft van de huizen voor 60 dagen of langer beschikbaar. Schrappen geblazen dus, voor Airbnb.

Lees ook:Vakantieverhuur Amsterdam voortaan verplicht melden
Lees ook:Amsterdam pakt illegale hotels harder aan
Lees ook:Amsterdam wil meldplicht voor vakantieverhuur woningen
Lees ook:Gemeente Amsterdam start weer met kliklijn illegale hotels
Lees ook:ADE: Hotline illegale vakantieverhuur weer open

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>