Plannen voor hostel in Blokhuispoort Leeuwarden

In De Blokhuispoort, de voormalige gevangenis van Leeuwarden, is momenteel een flinke verbouwing aan de gang. Het enorme gebouw wordt momenteel geschikt gemaakt voor nieuwe functies. Zo zal de Bibliotheek zich hier waarschijnlijk vestigen en zijn er ook plannen om in dit gebouw een hostel te vestigen.

De Blokhuispoort is rijkseigendom en tot 2007 deed dit gebouw dienst als Huis van Bewaring in Leeuwarden. De gevangenis, met 180 cellen, is nu gesloten, maar dat betekent niet dat er helemaal niks te doen is in dit enorme complex. Het complex heeft tijdelijk de functie gekregen van cultuurcentrum. Ongeveer 120 ondernemingen zijn hier gevestigd, het zijn voornamelijk creatieve bedrijfjes die in een omgebouwde cel zitten. De sfeer is een beetje apart, maar de eigenaren van deze bedrijfjes zijn erg vriendelijk en gastvrij. Het is erg leuk om eens een kijkje te nemen als je in de buurt bent, maar pas op dat je niet verdwaald in dit grote gebouw. 

Maar goed, terug naar de plannen. Het hostel komt in het achterste cellenblok op de helft van de 1e etage en de volledige 2e etage. Het hostel krijgt 60 of 70 bedden. Je slaapt dus vrijwillig in een cel, de meeste cellen zijn voor 2 personen, maar je kan ook in een slaapzaal voor 6 of 14 personen overnachten. Overnachten in dit hostel kan straks al vanaf 20 euro.

Maar voordat het hostel er komt, moeten er eerst nog een aantal vergunningen worden aangevraagd. Zo is er nog geen bouwvergunning, evenals een horecavergunning. Het nu nog naamloze hostel hoopt voor 2018, wanneer Leeuwarden Culturele Hoofdstad is, zijn deuren te openen.

Bron: Leeuwarder Courant

Lees ook:Nieuw in Leeuwarden: Alibi Hostel
Lees ook:Binnenkijken bij… Alibi Hostel Leeuwarden
Lees ook:Hotel in voormalige gevangenis
Lees ook:Bijzonder overnachten: Leeuwarder boomhuthotelkamer geplaatst
Lees ook:De Zwarte Doos in Groningen wordt hotel

1 Reacties // Reageer

One thought on “Plannen voor hostel in Blokhuispoort Leeuwarden

 1. K.van der Laag

  Geachte M, inlas het gedeelte over de plannen voor overnachtingsmogelijkheden mogelijkheden in de Blokhuispoort, alleen heeft men er nog geen naam voor.
  Een idee van mijn kant zou zijn de naam: Vast en Zeker.
  Vast slaat op de oorsprong van heb gebouw en Zeker op de kwaliteit van de overnachting.

  Met vr. Groet K. van der Laag , uit Dokkum

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>