Margje leest de krant. Deze keer: oplichters slapen en eten zonder te betalen

Gisteren nam ik even pauze van alles. Van mijn werk, mijn moeder zijn en van alle huishoudelijke taken en stapels administratie die thuis op mij lagen te wachten. Na een leuke vergadering ging ik in mijn eentje lunchen in een Grand Café. Aan de grote leestafel at ik een tosti, dronk ik een thee en genoot ik van een glas verse jus d’orange.

 

Niets leukers in een Grand Café dan kranten lezen die je thuis niet hebt. Deze keer las ik onder meer De Stentor. Daarin in een groot artikel over een stel oplichters die in het Oosten van het land de boel belazeren. Hierbij een kopie van de website van de krant. Over foute types en de oplossing die een groep hoteliers uit het Vechtdal bedacht om elkaar te behoeden voor deze ongewilde ‘gasten’. (Ik kreeg na het lezen van het bericht opeens wel veel trek in tomatensoep en biefstuk, maar hield het toch maar braaf bij die ene tosti…).

‘Bonnie en Clyde’ van hotel naar hotelauteur: Arjan Bosch

De tamtam werd uit de kast gehaald, toen twee verdachte personen zich deze week bij de balie van hotel Paping in Ommen meldden voor een overnachting.

Niet veel later zaten een 16-jarig meisje uit Kampen en een 21-jarige Hardenberger achter slot en grendel. Wanbetalers, concluderen de verschillende Vechtdalhotels waar het stel zich de afgelopen weken manifesteerde. De politie rekende ze in ieder geval in voor een gestolen auto, maar stelt daarnaast een onderzoek in naar de verdachte handel en wandel van de hedendaagse Bonnie en Clyde. “Ze waren heel jong, dat viel gelijk al op”, zegt Ilse Meilink, bedrijfsleider van hotel De Zon en Paping in Ommen. “Het meisje boekte een kamer, maar vertelde dat vader die ‘s avonds zou afrekenen. Dat wilden we niet.” Toen de jongedame vervolgens in overleg trad met haar vriend in de auto, sloegen de stoppen door. “Onze receptioniste volgde het meisje, de jonge jongen zat in de auto. Die werd helemaal gek, trok woest aan de gordels en gooide allemaal spullen van voren naar de achterbank. Toen ze wilden wegrijden sloeg eerst de auto twee keer af, waarna ze met horten en stoten vertrokken. Mijn collega heeft het kenteken genoteerd en het signalement aan de politie doorgegeven.” Niet eens zozeer vanwege de oplichtingspraktijken, feitelijk gezien gebeurde er immers niets dat het daglicht niet kan verdragen. “Maar we vonden het ook een gevaar op de weg.”
Meilink is de afgelopen maanden sowieso al extra op haar qui-vive, haar Ommer hotels worden overspoeld met gelukszoekers die proberen een slaatje te slaan uit de goedgelovigheid van het personeel. Wel overnachten en dineren, maar nooit afrekenen. “Schering en inslag, we hebben het beleid inmiddels aangescherpt. Boter bij de vis, achteraf betalen doen we niet meer. Bedrijven die op kiepen staan laten we niet meer op rekening bijeenkomsten organiseren. Dat gaat dan ten koste van de goedwillende klant, maar het is niet anders. Je wordt gewoon belazerd.”
De Vechtdalhotels uit Hardenberg, Ommen en Dalfsen hebben zich verenigd en houden elkaar op de hoogte van eventuele strapatsen in de regio. Een simpele telefoon- en maillijst voldoet inmiddels om collega’s zo snel mogelijk te waarschuwen. “Ik bel het hotel na mij en wacht tot ik weer gebeld word door het hotel voor mij”, verduidelijkt Meilink. “Dan is de cirkel rond. Er zitten zo’n zeven hotels in de lijst. We bellen niet alleen over oplichters hoor, maar ook over andere aspecten van het werk.” Het hielp, want naast Paping, Wildthout en De Zon in Ommen, liet ook Het Roode Hert in Dalfsen zich niet in het ootje nemen. Bij MooiRivier in Oudleusen werd de flessentrekkers uiteindelijk een halt toegeroepen. Het hotel liet de gasten inchecken, maar belde onderwijl de politie. Die kwam ter plekke, waarna de dienders het tweetal inrekenden. “Het signalement was bij ons doorgegeven door de andere hotels”, legt Gerdi Snoeijer, verantwoordelijk voor het receptiegebeuren binnen MooiRivier, uit. “Het systeem werkt dus, hoewel we het hier eigenlijk niet voor bedoeld hebben. Meer als promotie van het hele Vechtdal en daarbinnen de hotels. Maar vorig jaar hebben we toch weleens met wanbetalers te maken gehad.” Ook de Hof van Dalfsen, onderdeel van de telefoonketen, is blij met het simpele, maar dus effectieve systeem. Gerco Roepel kreeg het tweetal niet over de vloer, maar waarschuwde zijn collega’s. Of ze daadwerkelijk strafbaar handelden blijft echter de vraag. “Maar de politie was al op zoek naar de twee, vanwege volgens hen een ‘groot aantal delicten’.”

Ook Het Roode Hert in Dalfsen heeft regelmatig te maken met oplichters. Zo kreeg eigenaar Moes Hartman Kok onlangs nog vier Britten op bezoek die wel een uitgebreide lunch nuttigden, maar de gepresenteerde rekening lieten voor wat het was. „Vier biefstukken en vier tomatensoep. Zoveel is het niet, maar toch.” Hartman Kok kreeg een telefoontje van de ‘werkgever’ van de Britten die zei een kamer te zoeken voor zijn vier personeelsleden. „Ze hadden de hele nacht doorgewerkt en zochten slaapruimte. Daarvoor wilden ze nog even wat eten.” Hartman Kok vertrouwde het niet helemaal en hield het gezelschap scherp in de gaten. Door de drukte – een lunchbuffet vond tegelijkertijd plaats – verloor hij ze echter even uit het oog. De hoop dat de Britten richting hun hotelkamers waren gegaan bleek een ijdele te zijn. „Ze waren weg. Ik heb aangifte gedaan en collega’s gebeld, sommige van hen hadden die mannen ook al op bezoek gehad.”

Lees ook:(Filmpje) Boze hotelgast parkeert dure auto in hotellobby
Lees ook:Dronken bruidspaar uit hotel gezet
Lees ook:Feestgangers slopen Airbnb-huis
Lees ook:Hotel top 10: Vreemde klachten en bizarre verzoeken van gasten
Lees ook:Amsterdam sluit 120 illegale hotels

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>