Dag van de Architectuur: Binnenkijken bij hotels Amsterdam

Heb jij nog geen plannen voor dit weekenarchidagd? Dan heb ik een leuke tip voor je!  Dit weekend is namelijk de Dag van de Architectuur Amsterdam en dit zal groots gevierd worden,  met tal van activiteiten die je in aanraking brengen met de architectuur en de stedenbouw van onze hoofdstad. Op zaterdag 21 juni zijn er vele (fiets)excursies. Op zondag 22 juni openen vele bijzondere gebouwen hun deuren en kun je je laten rondleiden door gidsen en architecten. Ook een aantal hotels doen mee, zoals het nieuwe Faralda Kraanhotel. Hieronder een greep uit de hotels die deze dag meedoen en rondleidingen verzorgen in en om het gebouw:

Het Faralda Kraanhotel is een vrij nieuw en bijzonder hotel, dat in april is geopend. Het hotel staat op de NDSM-Kraanhotel2werf, wat de laatste jaren getransformeerd is tot een hip, cultureel gebied. De nieuwste sensatie is dus het Kraanhotel, wat voorheen Kraan 13 was en geheel gerenoveerd is. Het is mogelijk om op zeer grote hoogte in 3 verschillende suites te overnachten. De kraan draait langzaam en bovenop het hotel is een jacuzzi. Deze kraan is de laatste kraan die nog op de oude werf staat. Deze zondag zijn er rondleidingen in het hotel en kan je onder begeleiding naar de top lopen.

Waar:                                      NDSM-Plein 78
Tijden:                                   10.00 tot 17.00 uur
Start rondleidingen:         Elk heel uur (Reserveren aanbevolen, Vol = vol)

archid2

Het Gallery 5&33 Art’otel is ook nieuw in Amsterdam. Het hotel zit in het voormalige hoofdkantoor N.V. Koninklijke Hollandsche Lloyd en was voor die tijd een van meest kostbare gebouwen in Amsterdam. Lloyd ging en het Kadaster kwam en niet lang geleden is het gebouw omgetoverd tot hotel. Het art’otel combineert een unieke architectonische stijl met door kunst geïnspireerde interieurs. Atelier van Lieshout zorgt voor de vaste kunstcollectie in het hotel. In de 5&33 Gallery vinden wisselende exposities plaats. Hier wordt kunst, cultuur, lifestyle, eten en drinken gecombineerd. Deze zondag zullen architecten je rondleiden door dit fonkelnieuwe hotel.

Waar:                                      Prins Hendrikkade 33 (Verzamelen bij entreehal)
Tijden:                                    12.00 tot 17.00 uur
Start rondleidingen:         Doorlopend

archid3

Ook het Hilton Hotel opent zijn deuren voor iedereen. Het Hilton is in 1962 door Prins Bernhard geopend en was de eerste vestiging in Europa van de keten. Voor ons land was Hilton Amsterdam het eerste internationale hotel. Het hotel is gebouwd in een V-vorm, om te benadrukken dat hier twee belangrijke stedenbouwkundige assen bij elkaar komen: de Apollolaan en de Minervalaan. De lijn van de Minervalaan loopt exact door het midden van de lobby.

Waar:                                      Apollolaan 138 (Verzamelen in Centrale Hal)
Tijden:                                   10.00 tot 17.00 uur
Start rondleidingen:        10.00, 12.00, 14.00, 15.00, 17.00 uur, reserveren aanbevolen

archid4

Ook ‘het meest luxueuze landverhuizershotel van Europa’ in de jaren 20 van de vorige eeuw neemt je mee achter de schermen. Het Lloyd hotel deed eerst dienst als hotel en heeft daarna vele functies gehad, totdat het gebouw in 2004 weer een hotel werd. Meer dan 40 kunstenaars en ontwerpers hebben bijgedragen aan de inrichting. In de openbare ruimtes vind je vele kunstwerken, gemaakt door diverse kunstenaars. De publieke ruimte is de hele dag geopend. Het hotel geeft op deze dag 2 rondleidingen door en langs de verschillende hotelkamers.

Waar:                                      Oostelijke Handelskade 34 (Verzamelen bij receptie)
Tijden:                                    10.00 tot 17.00 (Maximaal 20 deelnemers per rondleiding)
Start rondleidingen:         Speciale rondleidingen langs de kamers om 14.00 en 16.00 uur.

archid5

Het oude Volkskrantgebouw was lange tijd een culturele broedplaats, maar heeft nu een nieuwe bestemming gekregen als Volkshotel. Het gebouw is volledig verbouwd en aangepast aan de wensen en eisen van deze tijd. Het hotel is nog niet eens geopend, maar er worden op deze dag al wel rondleidingen langs de kamers, de hotelverdiepingen, Club Canvas en de culturele broedplaats in de achtervleugel gegeven. Volgend weekend zal het hotel openen en geeft het een groot openingsfeest.

Waar:                                      Wibautstraat 50
Tijden:                                    12.00 tot 17.00 uur
Start rondleidingen:         Elk heel uur

Om deel te nemen aan het programma moet je een ticket kopen. Je kan kiezen voor een dagticket (€ 7,50) of een weekendticket (€12,50). Dit ticket geeft je toegang tot alle gebouwen die open zijn tijdens deze speciale dagen. Voor de meeste rondleidingen in hotels moet je reserveren, maar dit kun je aangeven bij de ticketshop. Heb je geen online ticket kunnen bemachtigen voor deze dag(en)? Geen nood, er zijn op de dag zelf nog genoeg verkooppunten in de stad te vinden.

Voor meer informatie en het reserveren van een rondleiding/ticket, kijk je op: dagvandearchitectuuramsterdam

Lees ook:Dag van de Architectuur: Binnenkijken bij hotels Amsterdam
Lees ook:Kraan op KNSM-eiland Amsterdam wordt hotel
Lees ook:Nieuw in Amsterdam: Het NDSM Kraanhotel
Lees ook:Rondleidingen in Hotel New York
Lees ook:Kraanhotel Amsterdam genomineerd voor Hotel of the Year

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>