Amsterdam wil meldplicht voor vakantieverhuur woningen

amsterdamm

Amsterdam is nog steeds op jacht naar illegale hotels. Om de overlast nu helemaal in te dammen, wil de gemeente nu een meldplicht invoeren voor het verhuren van woningen aan toeristen.

Het college van B en W wil op 1 oktober 2017 een meldplicht invoeren voor iedereen die zijn woning incidenteel verhuurt aan toeristen. Het maakt niet uit via welk platform de woning wordt verhuurd. Deze uitwerking van de meldplicht is het resultaat van overleg tussen de gemeente Amsterdam en het Ministerie van Binnenlandse Zaken en stelt de gemeente in staat om de negatieve effecten van vakantieverhuur effectiever en resultaatgerichter te beheersen.

De verantwoordelijkheid om vakantieverhuur voortaan voorafgaand aan elke verhuur te melden bij de gemeente ligt bij de verhuurder zelf. Dit zorgt ervoor dat de gemeente haar handhavingscapaciteit meer kan richten op de mensen die zich niet aan de regels voor vakantieverhuur houden.

Amsterdam neemt haar strijd tegen de overlast van illegale hotels bijzonder serieus. Zo is er eerder dit jaar al besloten om de boetes te verhogen naar een maximale boete van 20.500 euro, is het budget voor de handhaving verdrievoudigd en wordt er gewerkt met mystery guests. Daarnaast zijn de openingstijden van Zoeklicht Direct voor meldingen van overlast door illegale vakantie verhuur sterk verruimd. De invoering van de meldplicht is een nieuw wapen in de strijd tegen illegale hotels.

Vakantieverhuur van je (eigen) woning is in Amsterdam toegestaan mits je je aan de regels voor vakantieverhuur houdt. Een nieuwe voorwaarde is de meldplicht voor vakantieverhuur. Dat kan vanaf 1 oktober 2017 via de website van de gemeente. Niet gemelde vakantieverhuur kan vanaf 1 oktober 2017 een boete betekenen voor de verhuurder.

Lees ook:Vakantieverhuur Amsterdam voortaan verplicht melden
Lees ook:ADE: Hotline illegale vakantieverhuur weer open
Lees ook:Amsterdam pakt illegale hotels harder aan
Lees ook:Zomer Hotline: Gemeente Amsterdam ontdekt 20 illegale hotels in juli
Lees ook:Unieke overeenkomst: Airbnb haalt illegale hotels Amsterdam van site

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>